Lanterfanten in Zuidoost


Lanterfanten in Zuidoost

Amsterdam 19 januari 2018
Amsterdam Zuidoost, bekend van de exotische winkels. En van de gezelligheid in de Amsterdamse Poort. Ondanks de regen loopt een groep van vijf te ‘lanterfanten’ door de wijken. Ze kijken vrolijk om zich heen; hier een handgroet, daar een gesprekje. Anne van der Sluis, kwartiermaker bij Prisma gelooft in de verbinding tussen bewoners. “Je merkt dat als je met een klein groepje de wijk in gaat je direct contact hebt met mensen. Gewoon iemand aanspreken werkt aanstekelijk”.

Lanterfanten met Prisma

Eenzaamheid tegengaan

Carlijn Zengerink is projectcoördinator van het project ‘Buren!groepen’. “Lanterfanten is het beginpunt voor het opzetten van Buren!groepen. Het is de wijk in gaan, gewoon mensen spreken, gelijkwaardig contact met bewoners leggen in hun eigen wijk.” Vanuit de gemeente werden verschillende projecten gefinancierd om eenzaamheid in Amsterdam aan te pakken. Buren!groepen was een van deze projecten uitgevoerd door stichting Prisma.

Talenten ondersteunen

Burengroepen zijn kleine community’s in de wijk die elkaar ondersteunen en leuke dingen ondernemen. “We hebben in Zuidoost met hulp van kunstenaar Quincy Menso en Anne verschillende bewoners gesproken en ondersteund bij het vinden van eigen talenten en mogelijkheden. Omdat het nog niet duidelijk hoe we verder gaan in Zuidoost hebben we het lanterfanten ingezet om Amsterdam te laten zien hoe belangrijk het is om gewoon in gesprek te gaan met je buurt.” Kimberley Snoek, participatiecoach bij Prisma kent de deelnemers. “Het is ontzettend leuk om hun andere kant te zien. Neem nou Kenneth, hij weet hartstikke veel over voetbal. En maakt veel grapjes.”

Warme ontmoetingen

De groep heeft vandaag 10 kilometer erop zitten. Ze hebben gelopen vanaf het ‘Bijlmerparktheater’ tot buurthuis ‘No Limit’. Onderweg praten ze met bewoners voornamelijk over hoe het is om te wonen en te leven in deze wijk. Vladimir (17 jaar) woont in Gaasperdam en fietst elke dag door Zuidoost. “Ik ga hier altijd naar de kerk.” Maher Nasr (64 jaar) is kok bij No Limit. “Eigenlijk kom ik overal wel en maak ik graag een praatje. Mensen die in Zuidoost wonen maken sneller contact met elkaar. Vooral de Surinaamse gemeenschap is altijd warm!”

Meer Buren!groepen gewenst

Het opzetten van een Buren!groep vergt tijd en moeite. “Vooral mensen die kwetsbaar en eenzaam zijn hebben vaak tijd en vertrouwen nodig om aansluiting te vinden bij een groep bewoners. Door dit te benaderen vanuit een gelijkwaardige positie zien wij dat dit proces makkelijker gaat”, aldus Carlijn Zengerink. “We hopen dat we in de toekomst weer verder kunnen met het opzetten van een Buren!groep. Aan de behoefte en enthousiasme ligt het niet, die zijn in overvloed.”

Buren!groepen, vind je het interessant- op onze website vind je meer informatie >>
Lees het artikel van 20 juli 2017
Of
Lees over de start van Buren in 2016, een samenwerking
Heb je vragen, neem contact op met Prisma, 020-8866260

Laat een reactie achter

  • Deel op: