Prisma vrijwilliger Aernoud vertelt


Prisma vrijwilliger Aernoud vertelt

‘Ik wil als mens midden in de maatschappij staan’

Aernoud Koenders (44) werkt al vijftien jaar met Amsterdammers met een (licht) verstandelijke beperking voor stichting Prisma. Dit doet hij met veel overtuiging en plezier. Bijzonder? “Welnee, iedereen kan het en zou het moeten doen!”

Als vrijwilliger ondersteunt Aernoud eens in de twee weken bij ’t Haventje in de Kinkerstraat een enthousiaste groep van vijftien man bij leuke en ontspannende activiteiten. Of het nu gaat om yoga, film, bingo of iets creatiefs. Maar er kan ook gedart worden. Bij Borchland in Duivendrecht begeleidt hij elke week maar liefst zestig deelnemers bij het bowlen. Ontmoeting, gezelligheid en plezier staan centraal.

Vrijwilliger Aernoud vertelt
Aernoud Koenders (links) ondersteunt Amsterdammers met een (licht) verstandelijke beperking. Rechts collega-vrijwilliger Susanne, midden deelnemer Henny.

Zoveel mogelijk zelf
“Het zijn hechte groepen”, vertelt Aernoud. De meesten wonen zelfstandig en ontmoeten elkaar al jaren bij ’t Haventje of Borchland. Belangrijk is dat ze zoveel mogelijk zelf doen. “De bar bij ’t Haventje wordt bemand door twee deelnemers die ik zelf opleidde in bier tappen, omgaan met de kassa en hoe je hygiënisch werkt.” Aernoud helpt ze verder met alles wat er zoal voorbij komt en organiseert de gezamenlijke activiteiten, zoals de quizzen en de bingo. “De uitdaging is iedere keer om het goed aan te laten sluiten. Het moet niet te moeilijk, maar zeker ook niet te gemakkelijk zijn.”    

Voorbeeld voor anderen
In het dagelijks leven is hij facilitair medewerker bij de gemeente Amsterdam. Hij vindt zijn werk als vrijwilliger erg belangrijk. Zijn werkgever geeft hem daar ook alle ruimte voor. “Dat vind ik geweldig. Ik wil als mens midden in de maatschappij staan. Niet alleen maar betaald werk doen. In die zin wil ik ook een voorbeeld voor anderen zijn. Je kunt wel op de bank gaan zitten Netflixen, maar je kunt je ook nuttig maken als vrijwilliger. Iedereen kan vrijwilligerswerk doen. Het geeft je zoveel. Je doet nieuwe ervaringen op en leert veel.”

Altijd gezellig
Het leukste dat hij ooit meemaakte? Dat zou hij zo snel niet weten, het is altijd een gezellige boel. Maar als hij moet kiezen: bij de speurtocht en quiz in de buurt belde een deelnemer de politie omdat hij het antwoord niet wist op een vraag over de kosten voor een boete voor fout parkeren. De politie vond het wel leuk, maar snapte ook wel dat iemand aan het ‘vals spelen’ was en gaf geen sjoege. “Toen hebben we echt dubbel gelegen van het lachen.” 

Jezelf kunnen zijn
Naast veel plezier hebben vindt hij het persoonlijke contact en jezelf kunnen zijn ook belangrijk. Zo was er een nieuwe deelnemer die hem graag ter begroeting een knuffel wilde geven. “Deze deelnemer was bang dat ik er van alles van zou denken omdat hij homo was. Hij was daar heel open over. Toen hij dat vertelde, heb ik mijn armen gespreid en hem een dikke knuffel gegeven. Nu geef ik hem altijd een knuffel als we elkaar weer zien.” 

Meer weten?
Wil je ook iets betekenen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking? We verwelkomen je graag als vrijwilliger! Je kunt al meedraaien als je wekelijks of maandelijks een paar uurtjes tijd hebt. Als vrijwilliger word je onderdeel van een enthousiast en gedreven team van vrijwilligers, professionals en stagiaires. Kijk op www.stichtingprisma.nl/vrijwilligers. Of mail info@stichtingprisma.nl

Tekst: Diana Spiering

Laat een reactie achter

  • Deel op: