MENU

Nieuws

Supertrots: mooie prijzen gewonnen


Supertrots: mooie prijzen gewonnen

YES! We hebben mooie prijzen gewonnen! Andries (ervaringsdeskundige) deed mee als Mistery Guest in een onderzoek naar de toegankelijkheid van het sociaal domein van de Gemeente Amsterdam. Dit deed hij samen met de Rijksinspectie Toezicht Sociaal Domein en met Monique Niezen, participatiecoach bij Prisma.

Het is uniek dat mensen met een beperking zélf een rol krijgen in zo’n onderzoek en over hun eigen ervaring kunnen vertellen. Deze bijzondere samenwerking bleef niet onopgemerkt. Tijdens de feestelijke bijeenkomst bleek dat het project niet alleen de prijs van de publieksjury, maar ook van de vakjury heeft gewonnen!

Wat houdt het onderzoek in?

Sinds 2015 is de gemeente de plaats geworden waar inwoners hulp kunnen vragen in het sociaal domein. Onder het sociaal domein valt bijvoorbeeld hulp in het huishouden of bij het vinden van werk. Ook hulp bij schulden of steun bij het opvoeden van kinderen horen hierbij.

Deze hulp is voor mensen die het lastig vinden om dit zelf te doen. En niemand om zich heen hebben die kan helpen. Dit geldt zeker voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor hun is makkelijke toegang een noodzaak.Toezicht Sociaal Domein onderzocht in vijf gemeenten hoe makkelijk mensen met een licht verstandelijke beperking toegang hebben tot deze hulp. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Ze zijn als mystery guest op pad gegaan met hulpvragen. Hier zijn zes belangrijke punten en tips uitgekomen die zorgen voor een makkelijke toegang. Hierover kun je lezen op deze website.

Belangrijke punten voor makkelijke toegang
Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben zelf aangegeven wat voor hen belangrijk is als ze hulp zoeken. Wanneer is de toegang tot hulp en steun in het sociaal domein voor hun makkelijk?
Op de website vind je de belangrijke punten. Zoals: Krijg ik genoeg informatie om te beslissen?
En: Is een organisatie goed bereikbaar?
Als de gemeente geen rekening houdt met deze punten, kan men misschien niet de juiste hulp krijgen. Omdat men het bijvoorbeeld niet kan vinden of zich weggejaagd voelt.

Bij elk punt staat uitgelegd hoe de gemeente hier rekening mee kan houden. Er staat ook hoe ervaringsdeskundigen het zelf hebben ervaren. Ze zijn als mystery guest op pad gegaan met hulpvragen. En er staan tips van Toezicht Sociaal Domein.

Ben je nieuwsgierig naar de uitkomsten en tips van het onderzoek?
Kijk dan op de website: www.toegangsociaaldomein.nl

Laat een reactie achter

Steun Prisma, doneer! Hoe werkt het?